Halételek – fogyasztjuk őket?

2024. december 16.

A halételek a magyar konyha különleges és értékes szereplői, mégis a magyar háztartásokban sokan ritkán készítenek halat otthon. Pedig a friss és változatos halételek nemcsak egészségesek, hanem egy kis kreativitással könnyen beilleszthetők a mindennapi étrendbe.

Őszi, rövid felmérésünkben utánajártunk, hogy a hazai háztartásokban milyen gyakorisággal és milyen alkalmakkor kerülnek halételek az asztalra. A magyarok leginkább továbbra is karácsonykor iktatják be a halas ételeket a menübe: 41 százalékuk ekkor fogyaszt halat, és továbbra is jelentős azok tábora, akik egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán fogyasztanak halételeket (16 százalék évente ritkábban, további 16 százalék pedig soha).

 

A legtöbben rántva vagy bundázva készítik a halat (37 százalék említette ezt), de a halászlé is népszerű halétel – 23 százalék rendszeresen készíti otthon. A hazai lakosság 12 százaléka roston sütve, míg további 3 százalék hallevesként is elkészíti.

Mindössze 5 százalék mondta, hogy a heti étrendjébe is beépíti a halételeket, pedig egy ízletes halétel nemcsak az asztal dísze lehet, hanem az egészséges táplálkozás fontos eleme is. A halak értékes omega-3 zsírsavakat, D- és B-vitaminokat, valamint kiváló minőségű fehérjét tartalmaznak, amelyek nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára.

Legyen szó hagyományos receptekről vagy modern kísérletekről, a halak sokfélesége végtelen lehetőséget kínál a konyhában.

Forrás: 1000 fős országosan reprezentatív online felmérés a magyarországi 16-75 éves lakosság körében. Az adatfelvétel az idén 25 éves Netpanelen, hazánk legjelentősebb online válaszadói panelén készült.

Szólj hozzá!

Nézd meg, miket nyerhetsz!

Friss híreink

Kisorsoltuk a február hónap Nyerő Kérdőívének 3 nyertesét!

Vajon a Te neved is köztük van? 

Februári TopJoker Díjazottak

Ők neveztek a legnagyobb számú sorsjeggyel, azaz a legtöbb havi ponttal a március 3-án tartott Havi Sorsolásra. Gratulálunk nekik!